İçindekiler
- Halı Nasıl Temizlenir?
- Halılar nasıl doğru süpürülür?
- Halıdaki lekeler nasıl düzgün bir şekilde çıkarılır?
- Halınızı makine olmadan derinlemesine temizleme
- Halı bakımı nasıl yapılır?
- Halınızı potansiyel leke yapıcılardan uzak tutun
- Halınızın üzerinde yürümeden önce ayakkabılarınızı çıkarın
- Kiri dışarıda tutmak için bir paspas takın
- Ezikleri önlemek için mobilya koruyucuları takın
- “Kazaları” önlemek için evcil hayvanlarınıza tuvalet eğitimi verin
- Bir temizlik programı yapın ve ona bağlı kalın
- O kadar zamanım yok. Başka temizleme seçenekleri var mı?
- Çıkarımlar
Halı Nasıl Temizlenir?
Evinizde halı varsa, muhtemelen her türlü leke ve kir tarafından sürekli bombardımana tutulmaktadır. Bu nedenle, temiz bir ev ortamı sağlamak için halıları makine olmadan nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek her zaman iyi bir fikirdir. Bir halıyı temizlemenin tek bir yolu olmadığını aklımızda tutarak, kirle günlük savaşınızda size yardımcı olacak en iyi halı temizleme ipuçlarını ve püf noktalarını bir araya getirdik.
Yani, eğer siz:
- Halınızı nasıl düzgün temizleyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız;
- Belirli lekelerden nasıl kurtulacağınızla ilgileniyorsanız;
- Bakım ipuçları arıyorsanız
O halde okumaya devam edin! Bu makale yardımcı olmak için burada.
Halılar nasıl doğru süpürülür?
Haftalık temizlik ritüelinizde en iyi sonuçları elde etmek için, halılarınızın bakımını yaparken bir sipariş vermek her zaman iyidir. Halıları doğru şekilde süpürdüğünüzden emin olmak için aşağıdaki adımları izleyin ve temiz bir evin tadını çıkarın.
Önce tozlu yüzeyleri
Başlamanın en iyi yolu, tüm mobilyaların, panjurların, pencere çerçevelerinin, süpürgeliklerin ve genellikle tozun biriktiği diğer yerlerin tozunu almaktır. Düşen tüm kalıntılar daha sonra vakumlanacaktır.
Odayı önceden hazırlayın
Odaların etrafında dolaşın ve elektrikli süpürgenin önüne geçebilecek herhangi bir nesneyi alın. Bu, çoğunlukla çocuk ve evcil hayvanların oyuncaklarını, ayakkabıları ve küçük süs eşyalarını içerir. Hiçbir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmak için kanepenin altına veya başka bir mobilya parçasına bakmayı unutmayın.
Uygun vakum hortumu ataşmanlarını kullanın
Halıları süpürürken, üzerinde çalıştığınız alana bağlı olarak farklı vakum ataşmanlarına ihtiyacınız olacaktır. Örneğin halıların ve süpürgeliklerin kenarları en çok tozu toplayanlardır ve başlamanız gereken yerlerdir. Biriken tozu temizlemek için altından uzanmanız gereken herhangi bir mobilya varsa onlar için bir nozul eki ve bir vinç uzatma kullanabilirsiniz.
Halı kaplı merdivenleriniz varsa, boyutları nedeniyle dik bir süpürge için uygun olmadıklarını unutmayın. Daha büyük bir kafayla gitmeyi seçseniz bile, bu çok zor olacaktır. Gitmenin yolu, bir merdiven hortumu bağlantısı veya uzatmalar olmadan sadece hortumun kendisini kullanmaktır. Eklenti ne kadar küçükse, tüm bu sert köşelere veya varsa korkuluk direkleri arasına ulaşmanız o kadar kolay olacaktır.
Halıları doğru yükseklikte süpürün
En iyi hava akışını ve emişi sağlamak için vakum başlığınızın yüksekliğini halılarınıza göre ayarlamanız gerekecektir. Hangi ayarın sizin için doğru olduğunu görmek için vakum üreticisine danışın veya tam halı tipine bakın.
Zaman ayır ve yavaş dönüşler yap
Halıları süpürmeye başladığınızda, her şeyi olabildiğince çabuk denemek ve yapmak için tüm temel insan içgüdülerini görmezden gelmek önemlidir. İyi temizlik zaman alır. Makinenizin biriken tüm kiri emmesine izin verin. Her zaman ikinci bir tur yapın ve alanı düzgün bir şekilde kapladığınızdan emin olmak için temizlik sırasında farklı bölümleri hafifçe örtün.
Halınızı sık sık süpürün
Farklı evler farklı temizlik sıklığı gerektirir. Yalnız yaşıyorsanız, kesinlikle bir ailesi, çocukları veya evcil hayvanları olan biri kadar bakıma ihtiyacınız olmaz. Ancak minimum var. Temiz bir eviniz olduğundan emin olmak için en azından haftada bir kez yapabilirsiniz.
Trafik yoğunsa ve özellikle evcil hayvan varken, halıları süpürmek haftada iki ila üç kez yapılmalıdır. Toz ve evcil hayvan kılı gibi birçok alerjenden kurtulmak ve kir oluşumunu önlemek, halının temizliğini kolaylaştırmak çok önemlidir.
Halıdaki lekeler nasıl düzgün bir şekilde çıkarılır?
Ömrünü uzatmak istiyorsanız halınızı lekesiz tutmak öncelikli olmalıdır. Ve yıllarca halınızın tadını çıkarmak istiyorsanız uymanız gereken en önemli kurallar burada.
Lekeleri oluştuktan hemen sonra tedavi edin
Halı lekelerini temizlemede bir numaralı kural, kökeni ne olursa olsun, bir dökülme meydana geldiğinde hemen harekete geçmektir (çamur kuruduktan sonra çözülmesi gereken bir çamur lekesi olmadığı sürece). Halınızda lekenin kurumasına izin vermeyin çünkü daha sonra çıkarmak çok daha zor olacaktır. Bir sıvı döküldüğünde dikkatlice kurulayın, halının üzerine sürmeyin.
Aşağıdaki teknik, en yaygın dökülmeler için işe yarar. İşte halı lekelerinden nasıl kurtulacağınız:
- Absorbe edin.
Dökülen yeri temiz bir bez veya kuru kağıt havluyla emdirin. - Üzerine karbonat serpin.
Mümkün olduğunca emdikten sonra, bölgeye karbonat sürün. - Bırak otursun.
Karbonatın yaklaşık 15 dakika kalmasına izin verin. - Vakum.
Kabartma tozunu yerinden süpür.
Dökülen sıvı şarap veya başka bir renkli sıvı ise, kabartma tozunu dökmeden önce biraz soda ekleyin ve yukarıdaki adımları izleyin.
Temizleme solüsyonunuzu test edin
Halınızı ne zaman temizlerseniz, işlem sırasında liflere veya boyaya zarar vermeyeceğinizden emin olmak istersiniz. Bu nedenle, ister ev yapımı bir temizlik solüsyonu ister kimyasal bir leke çıkarıcı kullanıyor olun, her zaman küçük, göze çarpmayan bir alanda test edin.
Halınız ısıya, neme, ışığa ve daha güçlü temizlik ürünlerine maruz kaldığında bile rengini tutuyor mu? Cevabınız evet ise, halınız renk vermeyen bir boya ile boyanmıştır.
Bu testi yapmak, halıdaki lekeleri güvenle çıkarmak için ne kullanabileceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
Bu deney için seçtiğiniz alana gidin ve kullanmayı düşündüğünüz çözeltiden küçük bir miktar uygulayın. Birkaç saniye bekleyin ve dökülme henüz tazeyken temiz bir bez veya beyaz bir havlu alın ve biraz bastırın. Halı boyası kumaşa bulaşmışsa, bu çözüm halınız için doğru çözüm değildir. Havlu temizse profesyonel veya ev yapımı deterjanı halınızın başka herhangi bir yerinde kullanmak güvenlidir.
Belirli bir çözümü ilk kez kullanıyorsanız, her zaman önce bir test yapın ve başkalarının deneyimlerine güvenmeyin.
Dökülmeyi ovalamak yerine lekeleyin
Lekeyi çıkarmanın en hızlı yolu olması umuduyla, lekeyi olabildiğince sert bir şekilde ovma eğilimindeyiz. Ne yazık ki, bir lekeyi halıya sürmek sadece onu çıkarmak için harcayacağınız zamanı uzatmakla kalmaz, aynı zamanda işi olması gerekenden çok daha zor hale getirir.
Halı lekelerini çıkarmanın akıllıca yolu, etkilenen bölgeyi lekelemek, halıya zar zor dokunmak, temiz suyla durulamak ve sonra tekrar lekelemektir. Halı liflerine zarar vermek istemiyorsanız veya lekeyi kumaşa kalıcı olarak batırmak istemiyorsanız lekeyi ovalamayın.
Sadece birkaç saniye eski çok taze lekeler için yapabileceğiniz en iyi şey, lekeler gidene kadar soğuk, hafif nemli bir bezle lekelemektir. Yine sürtünme veya sıcak su kullanma.
Halı doğal yollarla nasıl temizlenir
Bir halıyı doğal yolla nasıl temizleyeceğini bilmek isteyen birçok kişiden biriyseniz endişelenmeyin, çünkü çoğu lekenin çözümü mutfak dolaplarınızda gizlidir.
Tonik ve sodalı suyun kahve lekelerini çıkarmada iyi olduğunu veya tuzun kire karşı mükemmel olduğunu ve taze lekeleri emmek için mükemmel olduğunu muhtemelen birçok kez duymuşsunuzdur.
Öte yandan kabartma tozu, halınızın liflerine yapışmış hoş olmayan kokuları emmede bir numaralı yardımcıdır. Yukarıdakilerin tümü doğrudur, ancak gizli süper güçlere sahip tek doğal çareler bunlar değildir.
- Sakız veya balmumu gibi yapışkan lekeler için lekeyi ovalamadan önce bir buz küpü veya buzla dolu plastik bir torba kullanarak lekeyi sertleştirmen gerekir.
- Kokulu lekeler için sirke ve ılık sudan oluşan bir çözelti hazırlayın, lekeli bölgeye uygulayın ve birkaç saniye bekletin. Bundan sonra temiz su ile durulayın.
- Kan lekeleri için en iyi eylem yolu ya soğuk su ya da hidrojen peroksit ile çalışmaktır. Ilık sıvılar kullanmak sadece lekeyi sabitler. Kan lekesi zaten kuruysa, hidrojen peroksit batırılmış bir bezle hafifçe kurulayın ve enzim bazlı bir deterjanla devam edin. Halılardan nasıl kan çıkarılacağına dair özel yazımıza göz atın.
- Kana benzer evcil hayvan idrar lekeleri için enzim bazlı bir temizleyici kullanmak en iyisidir. Etkili olmayabilecekleri için diğer çözümleri denememeye çalışın. Yine de, bir seçeneğin yoksa ve leke hala tazeyse, onu bir amonyak çözeltisiyle kurutmayı dene. Ardından basit bir halı deterjanı ve ılık su ile devam edin. Leke halının içinde kalmışsa, 1/3 oranında su ve sirke solüsyonu ile kaldırmaya çalışın. Deterjan ve suyla bitirin.
Farklı halı lekeleri ile ilgili birkaç yazı yazdık. Bunları nasıl kaldırabileceğinizi burada görün: https://foodsloss.com/kategori/pratik-bilgiler/
Kokan bir halı nasıl temizlenir
Daha önce de belirttiğimiz gibi, kabartma tozu, kötü halı kokularıyla ilgilenmenin en iyi yollarından biridir. Onları etkisiz hale getirerek çalışır.
Bu kokulu lekeleri tedavi etmek için her noktada ince bir karbonat tabakası oluşturun, bu nedenle tedavi için daha fazla yeriniz varsa, bolca soda hazırlayın. Elinizle veya gerekirse bir spatula ile bölgeye eşit olarak yayın. Kabartma tozu katının bir gece kalması gerekir, bu nedenle kimsenin kazara yere basmamasına dikkat edin. Ertesi gün, vakumlayın.
Kötü koku sadece dökülmelerden ve kirden gelmez. Bazen derin bir halı temizliğinden sonra veya halı yeni satın alınmışsa bile ortaya çıkabilir . İkincisi sizin durumunuzsa, yeni bir halının kokusunu nasıl azaltacağınıza dair özel yazımıza bir göz atın.
Halınızı makine olmadan derinlemesine temizleme
yi temizlik her zaman bir buharlı temizleyici veya başka bir halı makinesi içermez. Bu nedenle, bir halıyı evde nasıl temizleyeceğinizi kendi kendinize öğrenmek imkansız bir iş değildir ve tatmin edici sonuçlar verecektir.
Aşağıdaki yöntem, kabartma tozu veya bulaşık sabunu ile gerçekleştirilebilir. Adımlar aynıdır, sadece ana ürünü değiştirirsiniz. Dilerseniz buharlı temizleyiciler için üretilmiş bir ürün de kullanabilirsiniz.
İhtiyacınız olacak: eski bir diş fırçası, temiz bir bez veya havlu, ılık su.
Öyleyse, bir halının karbonatla nasıl temizleneceği aşağıda açıklanmıştır:
- Vakum.
Makalenin başındaki talimatları izleyerek seçilen alanı iyice vakumlayın. - Üzerine karbonat serpin.
Karbonat kullanmaya karar verdiysen, lekeyi tamamen kapatmak için bol miktarda soda dök.
Bulaşık deterjanı ile gitmeyi seçerseniz, uygulayacağınız miktar lekenin büyüklüğüne bağlıdır. Tek bir çorba kaşığı yaklaşık 6-8 inç için iyidir.
- Fırçala.
Yumuşak bir diş fırçasını ılık sabunlu suya batırın ve lekeyi gidene kadar dikkatlice fırçalayın. - Halıyı çok ıslatmamaya dikkat edin.
Temizlik sırasında halınızın ıslanmamasına, uygulama yapılan alanda lekeden kurtulmaya yetecek kadar hafif nemli olmamasına dikkat edin. - Kuru.
Halının daha hızlı kurumasına yardımcı olmak için olabildiğince çok pencere açın veya bir vantilatör / klima açın. - Vakum.
Artık nemli olmadığında, kalıntıyı vakumlayın.
Halınızı doğal yolla nasıl dezenfekte edebilirsiniz
Halının dezenfeksiyonu, temiz tutulması kadar önemlidir, özellikle çocuklarınız ve / veya evcil hayvanlarınız varsa, onu oyun alanı, yatak ve masa olarak aynı anda kullanırsanız. Halınıza taze bir görünüm ve koku verirken, dışarıdaki bakteri ve alerjenlerden kurtulmanın hızlı bir yoludur. Bunu yapmak fazla zaman gerektirmez ve gerçekten derinlemesine bir temizlik için zamanınız yoksa bu iyi bir alternatiftir.
Öyleyse, işte halıların nasıl tazeleneceği :
Bir sprey şişesi alın ve içine eşit miktarda sirke ve su karışımı koyun. Bu solüsyonu halınıza püskürtün ve gitmeye hazırsınız. Sonuçların daha uzun süre korunmasına yardımcı olacağından, bu yöntemi iyi bir temizlikten sonra kullanmanız önerilir.
Kullanım sıklığı, belirli bir halı alanında ne kadar trafiğiniz olduğuna bağlıdır, ancak haftada bir veya iki haftada bir genellikle fazlasıyla yeterlidir.
Unutmayın ki bu bir temizleme yöntemi değildir ve eğer herhangi bir leke veya birikmiş kir varsa, bu karışımı püskürtmenin onlardan kurtulmayacağını unutmayın. Bu sadece halınızı tazelemek için kullanılır.
Halı temizlendikten sonra nasıl kurutulur
Halının tamamen kuru olduğundan emin olmak, temizlik kadar önemlidir. Nemli bir halı çoğu zaman pek çok mantar, bakteri ve küf türünün yeni yuvası olabilir. Bu nedenle, güçlü hava sirkülasyonu sağlamak için tüm pencere ve kapıları açık bırakın.
Kuruma süresi 24 saatten fazla olmamalıdır. Bununla birlikte, bir koyun postu halısını yıkıyorsanız , daha uzun kuruma süresi gerektirdiğini bilin.
Pencereleri açık bırakmak mümkün değilse, kapıyı açık bırakın ve klimanızı normal moda ayarlayın. Temel olarak, fanlar, üfleyiciler, nem gidericiler, hava taşıyıcılar ve halı kurutuculardan oluşan herhangi bir şey, halınızın kurutma sürecini hızlandırmanıza yardımcı olabilir.
Peki bir halının kuruması ne kadar sürer ?
Araç olarak ne kullandığınıza bağlı olarak genellikle 6 ila 12 saat sürer. Her ne olursa olsun, halı üzerinde yürümeye veya mobilyayı hareket ettirmeye hiçbir şekilde izin verilmez.
Daha ağır mobilyalarınızın ayaklarında bir çeşit koruyucunuz varsa, bunları ancak halı tamamen kuruduktan sonra çıkarabilirsiniz.
Halı bakımı nasıl yapılır?
Tekil lekelerden kurtulmak veya arada bir derinlemesine temizlik yapmak halınızın temiz ve yeni görünmesini sağlamak için yeterli değildir. Her gün yaptığınız küçük şeyler de aynı derecede önemlidir ve şimdi size tam olarak ne olduklarını söyleyeceğiz.
Halınızı potansiyel leke yapıcılardan uzak tutun
Uzun leke ve kir çıkarma işleminden kaçınmak istiyorsanız yapabileceğiniz en kolay şey dikkatli ve düşünceli olmaktır. Kilim veya halıları mutfak gibi dökülmelerin meydana geldiği yerlerde bulundurmayın ve halı kaplı alanlarda yemeyi ve içmeyi minimumda tutmaya çalışın. Düzenli halı temizliğini çok daha kolay hale getirecek ve ileride size pek çok sorundan kurtulacaktır.
Halınızın üzerinde yürümeden önce ayakkabılarınızı çıkarın
Belki biraz daha fazla çaba gerektirecek, ancak evinizin ana bölümlerine girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmak için özel bir yere sahip olmayı düşünün. En iyisi kapının hemen arkasında olacak. Dışarıdaki tüm kirleri ve bakterileri güzel evinize getirmek istemediğinizden eminiz.
Kiri dışarıda tutmak için bir paspas takın
Paspaslar, ana girişin içine veya dışına yerleştirilebilir. İçeri girmeden önce ayaklarınızı silerek dışarıdaki kir ve bakteri miktarını azaltacak ve evin etrafına yayılmasını önleyeceksiniz. Paspas ne kadar büyükse o kadar iyidir.
Ezikleri önlemek için mobilya koruyucuları takın
Mobilyalarınızı çok hareket ettirme eğilimindeyseniz, halı liflerinizi etkileyebileceğinin farkında olmalısınız. Evinizdeki irili ufaklı mobilyaların ayaklarına tekerlek koruyucular veya keçe tamponlar takarak hasarı önleyebilirsiniz.
Halınız ön kapı koridoru veya mutfak gibi trafiğin yoğun olduğu yerlere ulaşırsa, bu alanları plastik halı koruyucu paspaslar veya halılar yerleştirerek korumayı düşünün. Bu ekstra katman sadece halıyı korumakla kalmayacak, aynı zamanda paspası alıp tüm kiri dışarı atabildiğinizde temizliği çok daha kolaylaştıracaktır.
Ayrıca plastik halı paspaslar da şeffaftır, bu yüzden onları kullanarak sadece halınızı korursunuz, odanızın tasarımını bozabilecek başka bir halı parçası eklemeyebilirsiniz. Tekstil zemin kaplamanızda mobilya izleri varsa, halınızı nasıl kabartabileceğinizi görmek için halılardan nasıl ezik çıkaracağınıza ilişkin yazımıza bakın.
“Kazaları” önlemek için evcil hayvanlarınıza tuvalet eğitimi verin
Bir evcil hayvanınız varsa, halınızı tuvalet olarak kullanmamaları için onları eğitirken elinizden geleni yapmalısınız. Çöp kutusu kullanıyorlarsa, onu banyo gibi halısız bir yere veya karo veya laminat gibi temizlenmesi kolay olduğu sürece başka bir yere koyun. Halı kaplı bir alana koymaktan başka seçeneğiniz yoksa, aşağıya lastik bir paspas yerleştirin.
Bir temizlik programı yapın ve ona bağlı kalın
Başparmak kuralı, haftada iki kez süpürmek ve halılarınızı yılda bir kez derinlemesine temizletmektir. Ancak, farklı hanelerin farklı ihtiyaçları vardır. Daha ayrıntılı bilgi için halınızı ne sıklıkla derinlemesine temizlemeniz gerektiğiyle ilgili yazımızı okuyun .
O kadar zamanım yok. Başka temizleme seçenekleri var mı?
Halıyı kendi başınıza temizlemek için vaktiniz yoksa sorun değil. Alternatif olarak, bir halı yıkama makinesi satın alabilir veya kiralayabilirsiniz, ancak bunu yaparak hala zamanla ilgili bir sorun var – yine de bazılarına yatırım yapmanız gerekecek.
Halılarınızı temizlemenin en verimli yolu, onları profesyonelce temizletmektir. Kilim Halı Yıkama iki halı temizleme çözümü sunar – sıcak su çıkarma ve kuru temizleme .
Yanlış bir şekilde buharla temizleme olarak da adlandırılan sıcak su çıkarma sentetik ve yünlü malzemeler için uygunken, deniz yosunu, jüt ve sisalden yapılmış daha hassas ürünler için kuru temizleme önerilir.
Çoğu halı üreticisi, evde çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa, halınızı en az yılda bir kez ve daha sık derinlemesine temizlemenizi önerir.
Çıkarımlar
- Halılarınızı kendiniz temizlemek, yüzeydeki kir ve tozu gidermenize yardımcı olabilir.
- Kiralanan temizlik makinelerini kullanmak genellikle halıyı nemli bırakır ve bu da küf sorunlarına yol açabilir.
- En etkili çözüm, halınızı profesyonelce temizletmektir.
- Süpürürken zaman ayırdığınızdan, doğru ataşmanları kullandığınızdan ve doğru yükseklikte vakum yaptığınızdan emin olun.
- Daha kolay çıkarmak için lekeleri çıkar çıkmaz işlemden geçirin.
- Seçtiğiniz temizleme yöntemini her zaman önce göze çarpmayan bir alanda test edin.
- Halınızı düzenli olarak korumak, temizlemeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
***
Bir halının nasıl temizleneceğine ilişkin makalemizi faydalı bulduğunuzu umuyoruz ve lütfen deneyimlerinizi aşağıdaki yorum bölümünde benzer durumlarla paylaşın.
Temizleme yöntemi ne olursa olsun, halınızın gizli bir yerinde daima küçük bir nokta testi yapmayı unutmayın. Lekenin boyutuna, doğasına ve yaşına bağlı olarak bazılarının çıkarılması imkansız olabilir. Yukarıda belirtilen yöntemlerden herhangi birinin halılarınızda işe yaramaması durumunda sorumluluk alamayız.
HİZMETLERİMİZ:
- Halı Yıkama
- Koltuk Yıkama
- Yorgan Yıkama
- Battaniye Yıkama
- Yastık Yıkama
- Nevresim Yıkama
- Stor Perde Yıkama
- Zebra Perde Yıkama
- Halı Tamiri
- Halı Saçak Tamiri
Son Güncelleme: